Een goede planning voor een dag thuiswerken

Een goede voorbereiding van je werkdag begint natuurlijk met de planning, juist bij het thuiswerken. Omdat de structuur van het kantoor bij je thuis ontbreekt, is het verleidelijk om maar gewoon te starten. Er is minder feedback van je collega’s en managers, waardoor je zelf meer in control bent over je agenda. Dit maakt een gedegen planning extra belangrijk.

Thuiswerken maakt planning extra belangrijk

Wanneer je thuis aan het werken bent, is dat meestal in een omgeving waar je ook ontspant en leeft in je vrije tijd. Hierdoor mis je de gestructureerde aanpak die je op een kantoor wel vaak hebt. Afleiding ligt op de loer en dit zorgt ervoor dat je niet op de meest efficiënte manier aan de gang bent. Ook al heb je een perfect ingericht en afgesloten thuiskantoor; de afleiding is vaak maar een paar deuren van je verwijderd.

Werk met een goede planning

Hoe kan je dit nu voorkomen? Door het werken met een goede planning. Er zijn honderden methodes en manier voor het plannen van een werkdag. Het belangrijkste is dat je er eentje gebruik waar jij prettig mee kan werken. Breng een routine aan op een manier die bij je past. Het kan bijvoorbeeld helpen de dag altijd op dezelfde manier op te starten en weer af te sluiten. Deze regelmaat geeft je de rest de rest van je thuiswerkdag efficiënt in te plannen. Hierdoor heb jij het overzicht van je todo’s. 

Welke methode van planning past bij jou?

Er zijn verschillende methodes voor het maken van planningen. Zoek er eentje die echt bij je past. Voor de één is dat starten met de meest belangrijke taak, nog voor het openen van de inbox. Voor de andere is het weer werken via de pomodoro techniek. Welke methode van planning je ook gebruikt, het is altijd raadzaam na een werkdag de volgende dag alvast door te nemen. Hierdoor sluit je een dagje thuiswerken echt af en weet je wat je de volgende dag te doen staat. Dit geeft rust in je hoofd en draagt bij aan structuur. 

Slimme tools die je kunnen helpen bij het thuiswerken.

Maak daarnaast slim gebruik van online tools, zoals Whire Works of Asana. Door je taken en projecten goed te organiseren in deze software-oplossingen, krijg je ruimte in je hoofd. Je hoeft dit namelijk niet meer te onthouden en je kan vertrouwen op de functies van de software. De reminders zorgen er ook voor dat je je beter aan de planning gaat houden. Een goede stok achter de deur dus. Vooral met het thuiswerken kan dit je helpen de focus te behouden. 

Betere prestaties door het plannen van ontspanning

Natuurlijk ben je prestatiegericht en wil je zoveel mogelijk werk afronden. Maar vergeet niet te ontspannen. Plan dit in en maak het pauzeren een vast onderdeel in je dagplanning. Onstpanning geeft jou denkruimte waardoor jij weer optimaal kan presteren. Een win-win situatie dus. Een goede planning en een gezonde, ergonomische thuiswerkplek is een perfecte basis voor jouw prestaties. Dit maakt het thuiswerken tot een succes. 

Stel ons je vraag